duminică, noiembrie 04, 2012

Lipie taraneasca

Imi amintesc acum, ca si cand ar fi fost ieri, cum ne facea bunica lipii pe plita masinii ei de gatit. Stateam langa copaia de aluat si langa plita, curiosi sa vedem ce iese din mainile batatorite de munca ale dragei bunicute, dar si nerabdatori sa gustam bunatatea de lipie al carei miros nu ne dadea pace. Ce vremuri frumoase! Ce nostalgii ma napadesc! Ehe, au trecut toate ! Prea repede, insa!

Dar, sa trecem la prepararea lipiei. Procedeul de pregatire este relativ simplu, iar rezultatul obtinut nu se compara nici pe departe cu produsele din magazine .

500 g faina integrala
1 plic drojdie uscata
250 ml apa calduta
100 g iaurt
sare

Se amesteca toate ingredientele, se face un aluat potrivit care se lasa la crescut.
Cand si-a dublat volumul se imparte in 2. Fiecare parte se intinde cu sucitorul , astfel incat sa aiba forma ovala.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se asaza  lipiile, se preseaza coca din loc in loc cu degetele si se acopera. Se lasa sa mai creasca 15 minute.

Se coace 30-35 minute in cuptorul preincalzit.
E buna de iti vine sa o mananci goala, cum de altfel s-a intamplat la noi cu una dintre ele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu