sâmbătă, ianuarie 05, 2013

Colac secuiesc

Sambata e zi de ceva bun, dulce,aromat. De multa vreme visam la niste colaci secuiesti, dar  gandul ca e complicata o astfel de reteta ma facea sa tot aman. Pana azi cand nu am mai gasit nicio scuza  si mi-am invins temerile. Nu a fost atat de greu cum credeam. Mai complicate sunt  operatiunile  de rulare si de scoatere de pe borcane. In rest, floare la ureche.
Nu stiu exact care e reteta originala, dar produsul finit pe care l-am obtinut eu seamana in proportie de 90% cu colacii pe care ii mancam in oras.
 



Ingrediente:
3 oua
150 g zahar
50 ml ulei
200 ml lapte
25 g drojdie proaspata
esenta de rom
faina cat cuprinde

Decor:
miez de nuca
zahar
 scortisoara 


Pentru inceput am pus drojdia intr-o cana, am adaugat o lingura de zahar, 2 linguri de lapte si putina faina.
Am lasat amestecul la caldura sa creasca. Intre timp am batut bine ouale, zaharul, laptele, uleiul si esenta. Intr-un vas incapator am pus faina, am adaugat maiaua( drojdia si celelalte) si amestecul de lapte si oua. Am framantat bine si am lasat la dospit.

Pentru ca nu am alte instrumente de lucru am folosit borcane de 400 g. Le-am spalat, le-am uscat, le-am uns cu ulei si le-am invelit in folie de aluminiu.

Dupa ce a crescut coca, am format bilute. Am intins fiecare biluta  si am taiat-o in cerc.





Am rulat fasiile obtinute pe borcane.

 Am trecut fiecare borcan printr-un amestec de miez de nuca prajit si macinat, zahar tos si scortisoara.


 Le-am asezat in tava in picioare si le-am copt la 180 grade timp de 25 minute.

Cand s-au racit le-am scos cu grija de pe borcane. Operatiune ce necesita multa rabdare, daca nu vreti sa sfaramati minunatii colaci.

Cu atata pofta am asteptat sa savurez unul , incat nu am mai asteptat sa se raceasca si l-am jumulit de pe borcan. E divin! Sigur voi mai repeta experienta!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu